no własnie, na czym je smażyć... ??? jadam go codziennie od paru miesięcy i zapowiada się, że będę go wciągał jeszcze długo, długo.... Problem tkwi w tym, że mam nieco zatłuszczony brzuń... czy bezpieczne jest smażenie codziennie na Oleju ??
Może ktoś mi pomóc? Chodzi mi o smażenie omletów z płatków owsianymi (z dodatkiem mąki i mleka). Robię metodą ubijania białka. Jak smażyć żeby się nie przypalało i żeby podczas przewracania nie pękały? Na oleju czy jak? Smaże na małej patelni.
Witam,na jakim oleju polecacie smażyć? Mam trochę dosyć grillowanej,pieczonej i gotowanej piersi czy innych mies,ale co czytam artykuły to przebijają się o to który olej jest lepszy. Oczywiście chodzi mi o smażenie na małej ilości :)
Witam, czy smażenie mięsa na smalcu zwierzęcym będzie prawidłowe? (oczywiście w normalnej dawce ok 10/15g.) A może wy coś polecicie na czym smażycie? (Wiem ze można na oleju kokosowym ale chciałbym dowiedzieć się na czym jeszcze można by było zdrowo usmażyć.)
Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
[...] porcji produktow lub potrawy; Na wartosc energetyczna wplywa sposob przygotowania potrawy oraz uzyte produkty surowe; stosowanie np. nowoczesnych urzadzen, umozliwiajacych smazenie bez dodatku tluszczu czy tez gotowanie na parze, wplywa korzystnie na obnizenie wartosci energetycznej gotowej potrawy. Trzeba tez ciagle podkreslac, ze ruch i [...]
myślę art warty przeczytania Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm. Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na [...]
Oliwa z oliwek - źródło zdrowia ludów śródziemnomorskich. Według współczesnych badań przeprowadzonych nad populacja ludności zamieszkującej region śródziemnomorski, ludzie ci cieszą się nieporównanie lepszym zdrowiem niż społeczeństwa środkowych oraz zachodnich regionów Europy. Między innymi powodem tego jest zdecydowanie [...]
Dlaczego osoby pragnące schudnąć powinny unikac potraw smażonych ? Podczas procesu smażenia tłuszcz, na którym smażymy jest wchłaniany przez smażony produkt, a następnie wraz z nim spożywany. Oczywiście ilość wchłoniętego tłuszczu jest uzależniona od rodzaju smażenia oraz od produktu.( Najwięcej tłuszczu chłoną produkty [...]
Ostatnio kolega pytał mnie o zawartość tłuszczu i omega 3 w różnych gatunkach ryb. Pomyślałem, że taka informacja mogłaby się przydać na forum. Na chybcika sprawdziłem w wyszukiwarce, czy nie ma już czegoś takiego. Kompleksowej informacji o rybkach nie znalazłem, więc pozwalam sobie tu wkleić kilka rzeczy znalezionych w necie i skompilowanych. [...]
Tym razem mała zmiana nastrojów. Przygotowałem trochę informacji z zakresu spraw kulinarnych. Ponieważ raz po raz ktos pyta się o smażenie spróbuje więc na ten temat napisac kilka słów. Smażenie jest generalnie nie polecanym zabiegiem termicznym gdyż wywołuje nieciekawe zmiany zarówno w samym tłuszczu jak i produkcie. Ale jak się okazuje, [...]
tak oto wygląda moja sylwetka Płeć: Mężczyzna Wiek: 24 Waga: 91 Wzrost: 193 Obwód klatki: 102 Obwód ramienia: 31 Obwód talii: 96 Obwód uda: 61 Obwód łydki: 43 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: nie mierzyłem Aktywność w ciągu dnia: raczej niewiele, praca siedząca + trochę chodzenia + dużo czytania Uprawiany sport [...]
no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
Tak to już jest na tym świecie, że choć mamy nas kochają, to jednak naszymi diety traktują jako fanaberię i gotują po swojemu. Z tego co widzę, wielu użytkowników ma fundamentalny problem: jak pogodzić dietę z maminym schabowym z kapustą. Zwykle odpowiedź jest taka: sam sobie muszę gotować. Bolesne ale prawdziwe. Na dzień dobry pamiętajmy, że [...]
Tłuszcze właściwe są estrami glicerolu (alkohol) i kwasów tłuszczowych nasyconych lub nienasyconych. Nienasyconych charakter niektórych związków powoduje to, że są one podatniejsze na procesy utleniania, a ich jakość ma znacznie krótszy czas utrzymania się w czasie przechowywania. Ze względu na reakcje zachodzące w tłuszczach może dochodzić do [...]
Witam. Słuchajcie mam pewien problem z redukcją. Chodzi mi o to, że po okresie na masie ( bardzo krótkim bo tylko 6 miesięcy - łatwo łapie zbędne kilogramy i wyglądam jak dzik bagienny :) ), chciałbym zredukować swoją wagę z obecnych 88kg do około 72-75 kg. Wspomnę tylko, że kiedyś zszedłem z wagi 105 kg do 75 kg ale to była inna bajka bo tak [...]
Jako ze zostalam mianowana doradcą naszego dzialu Kuchnia Sfd, postanowilam zalozyc luźny temat w ktorym bedziecie mogli zadawac nurtujace was pytania dotyczace wlasnie gotowania i spraw z tym zwiazanych Wrzucam tutaj przy okazji kilka przydatnych informacji i zapraszam do udzielania sie w temacie Jak gotowac warzywa aby nie tracily witamin ? [...]
Biorąc pod uwagę że smażenie nie należy do najlepszych sposobów przygotowywania posiłków na wzgląd na jego niekorzystny wpływ na przygotowany posiłek to chciałbym dowiedzieć się czy smażenie pod przykryciem podchodzi pod duszenie które podobno jest raczej ok. Pytam ponieważ duszenie zawsze kojarzyło mi się z przygotowywaniem posiłku bez [...]